Странице

Популарни постови

18.3.12.

BOR "ZLATNI GRAD"

Još iz doba Rimljana znalo se da u predelima Homolja ima bogatih nalazišta bakra i zlata. U međuvremenu ovo saznanje je potvrđeno novim otkrićima u borskoj okolini, čime je obezbeđena proizvodnja bakra i zlata za narednih 100 godina, a nakon otkrića novih tri rudnih nalazišta bakra i zlata otvorila se perspektiva da Bor dobije naziv "zlatni grad".

Zlato se u Boru proizvodi skoro od osnivanja rudnika i to isključivo za potrebe Narodne banke Srbije. Sadašnja Topionica zlata u Boru otvorena je 1969. godine i do danas je proizvela preko 180 tona zlata čistoće 99,99 %.

Postupak dobijanja zlata i ostalih plemenitih metala u Boru počinje njihovim izdvajanjem iz anodnog mulja pirometalurskom preradom. Anodni mulj nastaje tokom elektrolitičke prerade topioničkih bakarnih anoda u Elektrolizi. Nakon prerade anodnog mulja zlato se izliva u poluge od kojih je svaka teška 12,5 kg.

U pogonu borske zlatare retkim posetiocima se pruža "šansa" da dobiju zlatnu polugu ako uspeju da je podignu sa postolja sa dva prsta. Priča se da je do sada to jedino uspelo pokojnom generalu Nikoli Ljubičiću i jednom mađarskom ambasadoru sa ogromnim prstima.

priredio: Nenad Radulović








Нема коментара:

Постави коментар