Странице

Популарни постови

2.3.12.

BRESTOVAČKA BANJA



  

Brestovačka Banja nalazi se u slivu rečice Pujice i okružena je stoletnom šumom površine oko 90 ha sa epitetom najveće banjske šume u Evropi. Udaljena je samo 8 km jugozapadno od Bora, na nadmorskoj visini od 385 m, od Zlotske pećine udaljena je 12 km, od Bogovinske 9 km, a Borsko jezero udaljeno je 4 km, što posetiocima pruža priliku za zdrav, sadržajan i rekreativni odmor.

Brestovačka banja spada u najstarije banje u Srbiji, a prema arheološkim nalazima nju su koristili Rimljani i Vizantijci. Svoj pun procvat doživela je u doba Miloša Obrenovića. U Brestovačkoj banji postoji Konak Kneza Miloša iz 1837. i Turski hamam (restauriran 1970-te, a na mestu starog kupatila iz 1906. je izgrađeno novo koje je 1968. god. takođe restaurirano). Brestovačka banja ima 10 izvora termomineralne vode temperature od 32 do 42 stepena celzijusa. Voda je bogata kalijumom, kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, oksidima gvožđa, aluminijumom, silicijumom, hlorom, ugljenom kiselinom, jodom, bromom, fosfatima, nitratima, manganom, cinkom, fluorom, blago radioaktivnim elementima urana, radijuma i radona.

U Brestovačkoj banji mogu se lečiti i oporavljati pacijenti, koji boluju od oboljenja kičmenog stuba, kostiju, zglobova, mišića, kože, zglobnnog i vanzglobnog reumatizma, od posledica povreda i hirurških intervencija na lokomotornom aparatu, od hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, od neurovegetativne distonije, oboljenja perifernih krvnih sudova, zapaljenja ženskih polnih organa, kao i opšte iscrpljenosti organizma.

Nenad Radulović

Нема коментара:

Постави коментар