Странице

Популарни постови

18.12.13.

IZVODLJIVOST DOBIJANJA RETKIH ELEMENATA I INDUSTRIJSKIH MATERJALA IZ TEHNOLOŠKOG OTPADA RTB-a BOR (Peti deo - IZVODLJIVOST DOBIJANJA SELENA IZ ANODNOG MULJA)



II.1.3. Izvodljivost dobijanja selena iz Anodnog mulja


Zahvaljujući napretku tehnologije postupak dobijanja selena iz anodnog mulja unapređen je tako što je umesto korišćenja zasebnih agregata za rastvaranje i prženje anodnog mulja, a zatim i izdvajanje selena, izvodljivo korišćenje jednog mobilnog postrojenja – tzv. Kaldo reaktora – vidi sl. II.1.3.1.



Kaldo reaktor za dobijanje selena objedinjuje proces oksidacije i destilacije selena, tako što se selen visoke čistoće dobija iz dimnih gasova Kaldo reaktora, koji se zagreva plinom.
Dobijanje selena pomoću Kaldo reaktora vrši se tako što se odbakreni mulj prži u prisustvu vazduha ubačenog nadzvučnom brzinom, čime se postiže visoka efikasnost oksidacije selena do SeO2. Proces oksidacije u Kaldo reaktoru vrši se tako, što se Kaldo reaktor postavi na posebno postolje, koje omogućuje hvatanje izlaznih gasova – vidi sl. II.1.3.2.

Izlazni gasovi iz Kaldo reaktora se hvataju i ubacuju u mokri elektrofilter sa taložnim tornjem, uz ubacivanje SO2 pri čemu SeO2 iz dimnih gasova stvara rastvor selenaste kiseline. Rastvor selenaste kiseline se filtriranjem odvaja od ostatka anodnog mulja u kome su ostali nerastvoreni telur dioksid, srebro, zlato, grupa platinskih metala itd.
Rastvor sa selenastom kiselinom podvrgava se mešanju sa rastvorom sumporne kiseline u koncentraciji od 80 gr/l, pri čemu se stvara sumpor dioksid, koji reaguje sa selenastom kiselinom uz nastanak selena u vidu crvenog taloga prema sledećoj reakciji:
  H2SeO3 + 2SO2 + H2O = 2H2SO4 + Se
Tehnički selen sadrži 97,5-99 % selena. Za dobijanje selena visoke čistoće tehnički selen se podvrgava postupku vakum destilacije i rekristalizacije, pri čemu se dobija selen čistoće 99,999 %.
Zastarela tehnologija, kakva se verovatno još uvek koristi u Zlatari RTB-a Bor sastoji se u obradi anodnog mulja u posebnim komorama dodavanjem rastvora neke jake kiseline – vidi sl. II.1.3.3.
Naime, izvodljivo je u navedenim komorama tretirati anodni mulj koncentrovanom azotnom, sumpornom ili hlorovodoničnom kiselinom, pri čemu se selen iz selen dioksida oksidiše u selenastu kiselinu (H2SeO3). Ostali tehnološki postupak dobijanja tehničkog selena je sličan, samo što se svaka faza postupka izvodi u zasebnim komorama.

Nenad Radulović

Нема коментара:

Постави коментар