Странице

Популарни постови

26.12.13.

IZVODLJIVOST DOBIJANJA RETKIH ELEMENATA I INDUSTRIJSKIH MATERJALA IZ TEHNOLOŠKOG OTPADA RTB-a BOR (Šestideo - IZVODLJIVOST DOBIJANJA TELURA IZ ANODNOG MULJA)


II.1.4. Izvodljivost dobijanja telura iz Anodnog mulja


Postoji nekoliko načina dobijanja telura, ali pre proizvodnje telura anodni mulj se oslobađa od bakra i selena (što je objašnjeno u prethodnim poglavljima). Preostali anodni mulj nakon odbakrivanja i deselenizacije topi se u tzv. Dore peći uz dodavanje natrijum karbonata ili boraksa, pri čemu se stvara šljaka u kojoj se telur koncentriše u iznosu od 25-30 % u obliku Na2TeO3  i Na2Te2. Nakon ispuštanja šljake iz peći vrši se njeno hlađenje, usitnjavanje i ispiranje sa vodenim rastvorom natrijum hidroksida, pri čemu se izdvaja elementarni telur prema sledećim reakcijama:

TeO2 + 2NaOH Na2TeO3 + H2O Te + O2 + 2NaOH
2Na2Te2 + 2H2O + O2 = 4Te + 4NaOH.

Ukoliko sirovina za dobijanje telura sadrži veće količine sumpora, arsena i žive, koji su svi lako isparljivi, onda se navedeni elementi mogu selektivno izdvajati  metodom frakcione destilacije na osnovu razlike njihovih redoks potencijala.
Telur dioksid iz anodnog mulja se može redukovati do elementarnog telura i tretmanom sa sumpor dioksidom, ali se čist telur dobija ili elektolitičkim putem ili metodom frakcione destilacije na temperaturi 700-800 0 C u struji vodonika (ili nekog od inertnih gasova) prema sledećoj reakciji:

TeO2 + 4H2 = 2H2O + Te.

Takođe, izvodljivo je dobijanje telura metodom vakumske sublimacije na 380-550 0 C.

Jedan od postupaka za dobijanje telura sastoji se u tome što se sirovina za dobijanje telura tretira alkalnim rastvaračima u prisustvu aluminijuma u prahu, pri čemu telur iz tretirane sirovine prelazi u rastvor iz koga se kasnije telur izdvaja na katodi u elementarnom stanju čistoće preko 99 %.

   Dobijanje telura moguće je i luženjem anodnog mulja rastvorom sumporne kiseline (koncentracije 80 gr/l) u nerđajućim čeličnim autoklavama zapremine od 940 l na temperaturi od 70 - 90 0 C, uduvavanjem kiseonika pod pritiskom od 5-6 at u trajanju 4 - 5 časova, pri čemu se dobija talog bakar telurida prema sledećim reakcijama:

4Cu + H2TeO3 + 2H2SO4 ® Cu2Te + 3H2O + 2CuSO4
Cu + H6TeO6 + 3H2SO4 ® Cu2Te + 6H2O + 3CuSO4

  Talog bakar telurida se filtrira a filtrat se vraća nazad u proces, rastvor bakar sulfata odlazi na cementaciono odvajanje bakra, dok bakar telurid odlazi na neki od napred navedenih postupaka izdvajanja telura . Fotografija postrojenja za navedenu tehnologiju prikazana je na sl. II.1.4.1.



Nenad Radulović

 


Нема коментара:

Постави коментар