Странице

Популарни постови

31.12.13.

26.12.13. IZVODLJIVOST DOBIJANJA RETKIH ELEMENATA I INDUSTRIJSKIH MATERJALA IZ TEHNOLOŠKOG OTPADA RTB-a BOR (Sedmi deo - IZVODLJIVOST DOBIJANJA SREBRA IZ ANODNOG MULJA)


I.1.5. Izvodljivost dobijanja srebra iz Anodnog mulja

    Tehnološka šema dobijanja srebra iz anodnog mulja prikazana je na sl.II.1.5.1.



Postoji izvodljiva mogućnost dobijanja srebra iz drugačijeg hemijskog sastava anodnog mulja, koji sadrži bakar i zlato. Tehnološka šema takvog dobijanja srebra iz anodnog mulja prikazana je na sl.II.1.5.2.


Za dobijanje srebra kao sirovina može poslužiti i anodni mulj iz elektrolitičke rafinacije srebra, koji se sastoji se od srebra i taloga srebrohlorida.

Tehnološka šema prerade Anodnog mulja iz elektrolitičke rafinacije srebra prikazana je na sl.II.1.5.3.




Rudarsko Topioničarski Basen Bor, kao jedini srpski proizvođač plemenitih metala, svo proizvedeno srebro, nakon podmirenja domaćih potreba,  izvozi najviše u Englesku i Švajcarsku gde se  nalaze vodeći svetski centri za trgovanje plemenitim metalima. Čisto srebro se u  borskoj fabrici za dobijanje zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, po želji kupaca, uglavnom lije u granule i pakuje u džakove od 20 kilograma. Granule su lakše za razmeravanje i mnogo praktičnije od srebrne poluge, koja teži 31 kilogram. Zato već tri godine srebro se u RTB-uz Bor isporučuje isključivo u granulama.  Borsko srebro je, kao i zlato, vrhunskog kvaliteta i čistoće od 99,95 do 99,99 procenata. U aprilu 2011. godine 31,1 gram srebra (1 unca) na svetskoj berzi vredeli su 48,48 dolara.




Nenad Radulović



Нема коментара:

Постави коментар