Странице

Популарни постови

15.1.14.

IZVODLJIVOST DOBIJANJA RETKIH ELEMENATA I INDUSTRIJSKIH MATERJALA IZ TEHNOLOŠKOG OTPADA RTB-a BOR (Deveti deo - IZVODLJIVOST DOBIJANJA ZLATA IZ ANODNOG MULJA)



II.1.7. Izvodljivost dobijanja zlata iz Anodnog mulja


Postojeća Fabrika zlata u Boru otvorena je 1963. godine. Radi po finskoj pirometalurškoj tehnologiji topljenjem anodnog mulja u “Dore” peći (sl. II.1.7.1). Dužina kampanje prerade anodnog mulja u “Dore” peći zavisi od količine sirovina, ali obično traje do 20 dana. Postupak se odvija tako što se prvo izdvaja srebro na napred opisan način, a ostatak “Dore” metala se pretapa i lije u anode iz kojih se zlato dobija elektrolitičkom rafinacijom .  


Kao elektrolit pri elektrolitičkoj rafinaciji zlata služi rastvor tetra-hlor-zlatna (III) - kiselina, pri čemu se za anode koriste blokovi sirovog zlata, a za katode fini zlatni lim (legura Au - Ag). Tokom elektrolize na katodi se izdvaja zlato čistoće 99,98 - 99,99 procenata. Rafinisano zlato se pretapa i lije u standardne poluge težine 12,5 kg. na koje se utiskuje žig, kao garancija proizvođača i potvrda kvaliteta. Prema izjavi generalnog direktora RTB-a Bor do danas je borska Fabrika zlata proizvela 180 tona zlata. Doskorašnja berzanska vrednost jedne zlatne poluga od 12,5 kg. imala je vredsnost od 750.000 dolara, ali se proizvedeno zlato u Boru za sada ne izvozi, već se predaje Narodnoj banci Srbije. Izgled zlatne poluge na paleti proizvoda iz pogona plemenitih metala RTB-a Bor prikazan je na sl. II.1.7.2. 



Nenad Radulović

Нема коментара:

Постави коментар